Wystąpiły następujące problemy:
Warning [2] Undefined variable $unreadreports - Line: 59 - File: global.php(961) : eval()'d code PHP 8.2.27 (Linux)
File Line Function
/inc/class_error.php 153 errorHandler->error
/global.php(961) : eval()'d code 59 errorHandler->error_callback
/global.php 961 eval
/showthread.php 28 require_once
Warning [2] Undefined property: MyLanguage::$thread_modes - Line: 44 - File: showthread.php(1617) : eval()'d code PHP 8.2.27 (Linux)
File Line Function
/inc/class_error.php 153 errorHandler->error
/showthread.php(1617) : eval()'d code 44 errorHandler->error_callback
/showthread.php 1617 eval

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wkrótce wybory
do P. Łukasza #7
Pan pierwszy spośród kandydatów zaczął prezentacje swojej osoby, więc gratuluje odwagi - jak na strażaka przystało. Radnemu też jest przecież potrzebna odwaga. Mam kilka pytań. Jako radny, ale też strażak będzie miał Pan/ ma spore możliwości działania, jeśli chodzi o straż właśnie.

Nie wiem, czy pan wie, ale OSP Zaraszów ma prawdziwy skarb: pompę ręczną na wozie bojowym konnym, która działa! Jak widziałby Pan możliwość wykorzystania jej w promocji Zaraszowa i okolic. Oczywiście nie jako przekazanie do Muzeum, bo taka propozycja byłaby sabotażem. Ale np uświetnienie jakiejś uroczystości Strażackiej, a w zmian....

Czy i jak można by wykorzystać remizę OSP Kolonia Zaraszów...

Zaraszów nie ma remizy, bo zgromadzone w latach 70-tych środki na budowę remizy zostały przekazane na budowę Zlewni Mleka. Teraz OSM Bychawa w majestacie prawa przejęła budynek. Tu historia budynku OSP Zaraszów
Co Pan na to? Jest ponoć szanasa na odkupienie...
Dzień Dobry.
Zacznę od pytania dotyczącego remizy OSP Kolonia Zaraszów.

Nie wiem czy był Pan w niej ostatnio ale lata świetności ma poza sobą. Niestety brak zainteresowania władz z Urzędu Miasta w Bychawie zarówno w tej jak i poprzednich kadencjach Burmistrzów sprawiła, że budynek wymaga kapitalnego remontu, gdyż jak dalej pozostanie zaniedbany to przykro mi to powiedzieć ale wysiłek, chęci oraz zaangażowanie osób które włożyły trud w postawienie tego budynku pójdzie na marne a tego bardzo bym nie chciał.
Dlatego chcę poinformować bo nie wiem czy Państwo są zorientowani Oddział Wojewódzki Związku OSP RP w Lublinie przygotował projekt kluczowy w ramach Strategii Rozwoju Województwa Lubelskiego na lata 2015-2020 gdzie pojawiła się ogromna suma na termomodernizację remiz. Projekt został pozytywnie rozpatrzony przez Zarząd Województwa Lubelskiego i podlega zatwierdzeniu przez Sejmik Województwa Lubelskiego. Jednak nie możemy być pewni, że projekt będzie doprowadzony do końca gdyż radni PIS-u negują poparcie projektu. W tej chwili bronimy go każdym możliwym sposobem. I jeżeli udałoby się zrealizować ten plan postaram się pozyskać środki również na modernizację budynku OSP a następnie reklamy naszej okolicy w Województwie.

Jest to plan przyszłościowy ale na pewno Pompa Ręczna OSP Zaraszów będzie do tego wykorzystana (oczywiście o ile wyrażą zgodę) bo jest to na terenie kraju można powiedzieć już prawie unikat. Z tego co wiem jest 10 sztuk działających w Polsce.

Jeżeli chodzi o szybszą reklamę Pompy OSP Zaraszów a zarazem jednostki OSP to nie ma żadnego problemu. Od nowego roku jak to zawsze bywa zaczynają się walne zebrania strażackie na których znajdują się bardzo często: Posłowie, Marszałek, Wojewoda. Można przygotować historię pompy i jednostki i przedstawić kim jesteśmy i jaki skarb posiadamy. Mam wielu zaprzyjaźnionych Wójtów na terenach Powiatu lubelskiego, janowskiego którzy na pewno umożliwią nam prezentację a z nią pójdzie echo w świat.

Drugim pomysłem jest prezentacja Pompy na organizowanych wystawach sprzętu ppoż.

Trzecim pomysłem i sądzę, że najlepszym a na pewno najprostszym jest przygotowanie historii jednostki OSP, miejscowości Zaraszowa i okolic, zrobienia zdjęć wszystkiego co związane z OSP (najlepiej jak są jakieś archiwalne) i umieszczenia tego w Ogólnopolskim czasopiśmie "Strażak" które dociera do każdego powiatu, każdej gminy na terenie kraju.

Jednak zarówno jazda po zebraniach i wystawach wiąże się z kosztami, których niestety OSP nie pokryje sama dlatego tu należy uderzyć w Urząd.
Będąc w Radzie zawsze łatwiej jest takie środki pozyskać.
Jeżeli niestety nie będę miał możliwości reprezentowania Państwa w Radzie to nie znaczy, że temat reklamy OSP zostaje zamknięty. Postaram się pomóc jak tylko będę mógł.
Najlepiej jak moglibyśmy się spotkać w kilka osób i przedyskutować wszystkie pomysły. Jestem gotowy do współpracy.

Ze strażackim pozdrowieniem
Dziękuję P. Łukaszowi Smyk za konkretną i szybką odpowiedź. Życzę powodzenia i w wyborach i w pracy społecznej. Możliwości są wielkie. Potrzeba tylko kogoś, kto potrafi zachęcić innych.
Jako ciekawostki związane z naszą OSP dołączam linki:
Histora OSP Zaraszów do ok 1960r.
Pokazy Strażackich Pomp Ręcznych (jedne z wielu w kraju)
Dziękuje za ciepłe słowo.
Mam nadzieje, że moja współpraca z mieszkańcami będzie owocna i doprowadzi do widocznych efektów a zarazem do poprawy bytu nie tylko jednostek OSP z naszego terenu ale każdego mieszkańca.
Konkurencja jest duża jednak zaangażowanie nie kończy się tylko na wyborach. Jeżeli znajdziemy w sobie siłę woli, walki i zaangażowanie na pewno osiągniemy cel.
Nie wolno się poddawać.
Jak mówi cytat z Hymnu tzw "rycerzy Floriana" czyli Strażaków
[...]Bo wszędzie gdzie życie i mienie człowieka
Gotowy potargać na strzępy los zły −
Śpieszymy z pomocą − bo nie ma co zwlekać −
Rycerze Floriana − to my![...]

Pozdrawiam

Skocz do: