03-04-2013, 15:46
Te legendy, które się pojawiły ostatnio, utwierdzają czytających w przekonaniu, że dawniej miejscowość słynęła z " mocnych głów" , chociaż nie zawsze były one takie mocne. Ale żeby nie było tylko o używkach i ich konsekwencjach, a w nawiązaniu np. do instrumentów muzycznych, niekoniecznie występujących w w/w utworze słyszałam, a także widziałam na zdjęciach, że w Zaraszowie było bardzo dużo osób o pięknych głosach. Podobno był świetny chór nie tylko dziecięcy, ale również składający się osób dorosłych. A także zespół grających na skrzypcach, mandolinach, akordeonach. Może ktoś ze śpiewających w chórze, grających w zespole zna więcej szczegółów. A może i jakieś podania lub legendy były z tym związane? A może jakieś śmieszne przygody?
" Gdzie słyszysz śpiew tam wstąp, tam ludzie dobre serca mają(..)"oznacza to, ze większość z nas pochodzi z domów , gdzie ludzie dobre serca mają
Nasuwa mi się takie trochę przekorne pytanie; dlaczego zatem w ostatnich czasach coraz mniej i rzadziej śpiewają? . Odpowiedź podaje w piosence J.Stuhr; "śpiewać każdy może, trochę lepiej lub trochę gorzej". Ja zaliczam się do tych co śpiewają " trochę gorzej", mimo to lubię śpiewać, podśpiewywać raczej. Ale jest tutaj cała masa pięknie śpiewających. Może warto by wyeksponować te mocne strony naszych mieszkańców? Tylko czy byliby zainteresowani? Jednak z cała pewnością warto o tym przynajmniej pomyśleć
" Gdzie słyszysz śpiew tam wstąp, tam ludzie dobre serca mają(..)"oznacza to, ze większość z nas pochodzi z domów , gdzie ludzie dobre serca mają