Wystąpiły następujące problemy:
Warning [2] Undefined variable $unreadreports - Line: 59 - File: global.php(961) : eval()'d code PHP 8.2.27 (Linux)
File Line Function
/inc/class_error.php 153 errorHandler->error
/global.php(961) : eval()'d code 59 errorHandler->error_callback
/global.php 961 eval
/showthread.php 28 require_once
Warning [2] Undefined property: MyLanguage::$thread_modes - Line: 44 - File: showthread.php(1617) : eval()'d code PHP 8.2.27 (Linux)
File Line Function
/inc/class_error.php 153 errorHandler->error
/showthread.php(1617) : eval()'d code 44 errorHandler->error_callback
/showthread.php 1617 eval

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zaraszów
cd
[Obrazek: q11tme4.jpg]
[Obrazek: q125mct.jpg]
[Obrazek: q13rm4b.jpg]
[Obrazek: q145mr8.jpg]
[Obrazek: q152m1g.jpg]
[Obrazek: q16fmbb.jpg]
[Obrazek: q17dmn7.jpg]
[Obrazek: q185mxf.jpg]
[Obrazek: q19umjf.jpg]
[Obrazek: q20emiq.jpg]
cdn... a zdjęcia odnowionego stawu są w galerii
[Obrazek: q21ueh7.jpg]
[Obrazek: q22ug3d.jpg]
[Obrazek: q231it7.jpg]
[Obrazek: q24hhh9.jpg]
[Obrazek: q25idjc.jpg]
[Obrazek: q26bh9l.jpg]
[Obrazek: q27zews.jpg]
[Obrazek: q28ldqw.jpg]
[Obrazek: q29wd36.jpg]
[Obrazek: q30ciay.jpg]
bardzo ciekawe zdjęcia.
szukałem w ubiegłym roku ale nic ciekawszego niż wy nie znalazłem.
A może wie ktoś co to za wieża stoi na polach gałęzowa.?
SPRAWOZDANIE
LUBELSKIEJ
IZBY ROLNICZEJ
ZA ROK 1936/37.
IV. Zielarstwo.

Ten dział produkcji utrzymuje się dalej w skromnych
granicach. Od 3-ch lat zwiększył się b. nieznacznie, co przy-
pisać należy brakowi rynku zbytu. Produkowało się tylko
ru.rnianek w miejscowościach: Rury Jezuickie, Niedrzwica Ko-
ścielna, Skrzynice i Zaraszów pow. lubelski. Próby z uprawą
prawoślazu lekarskiego w Rurach zawiodły, gdyż prawoślaz
wymarzł. Plantatorów rumianku było we wszystkich miejsco-
wościacd około 60, przy wielkości poszczególnych plantacyj
od 200 - 500 m 2 .
Źródło: http://dlibra.umcs.lublin.pl
"When power of love overcomes love of power, world will know peace." Bob Marley
[Obrazek: drzewocierniowe3hdco.jpg]

[Obrazek: drzewocierniowe1qiia.jpg]
foto: Monika Głazik
[Obrazek: drzewocierniowe2ffgm.jpg]
foto: Monika Głazik
To nasze ''Drzewo cierniowe'' i otrzymałem taką wiadomość:
Cytat:Przygotowuję artykuł na temat pomników przyrody w gminie Bychawa i można by wysunąć propozycję, by drzewo to objąć taką formą ochrony przyrody.
pozdrawiam,
Monika Głazik
A więc mamy kolejną wspaniałą inicjatywę! Odwiedziłem właściciela i P. Wiesław Krzpiet wyraził zgodę. Teraz poproszę O JAK NAJSZYBSZE umieszczenie wszelkich znanych informacji o historii tego drzewa, kto i kiedy mógł posadzić, no i ''nowożytną'' Wink historię bo na pewno ktoś, kiedyś miał jakąś przygodę, pewnie mniej z drzewem, a więcej z kolcami Big Grin

Serdeczne podziękowania dla Pani Redaktor naczelnej GŁOSU ZIEMI BYCHAWSKIEJ Moniki Głazik za wsparcie naszej miejscowości i portalu.
Patrz wyżej: #8 czyli mój post z 31 stycznia. Zaistnienie tego drzewa musi być związane z folwarkiem rodziny Koźmianów. Może nawet było ono częścią wspominanego parku. W czasach mojego dzieciństwa jako pozostałość po dworskim parku wskazywali nam starsi właśnie lasek naprzeciw drzewa cierniowego.
ZARASZÓW W KSIĄŻCE:
Konstanty Rostworowski „Zmierzch Gałęzowa”, wyd Norbertinum, Lublin 2007
(Autor, Konstanty Rostworowski - syn ostatnich dziedziców Gałęzowa)

początek XIX wieku (str 10)
„Do dóbr Gałezowa należały folwarki: Zaraszów, Marynki, Wola Gałęzowska, Józwów, Kiełczewice, Zakrzówek, Wierzchowiska, Prawiedniki i wiele innych. Wszystkie one z biegiem lat uległy rozdrobnieniu.”

ok 1925 – 1930 roku (str 65)
„Szczególnie lubiłem dzikie czarne czerśnie, którymi była wysadzana droga idąca z „zagajnika” do Zaraszowa. „Zagajnikiem” nazywano już 50-letni, 50-hektarowy las, oddzielający Zaraszów od pól gałęzowskich.”

wrzesień 1939r., powrót z Kampanii Wrześniowej (str 162)
„Jestem już niedaleko Gałęzowa (…). Mijam Zaraszów. Koło „Zagajnika” spotykam dwóch rozwalonych i pijanych bolszewików, jadących na Wschód zrabowana bryczką cioci Kotusi, zaprzężoną w jej cugowe konie. Nawet przyjaźnie machają mi rekami – ja im też przyjaźnie odpowiadam uchylając rozpadającą się cyklistówkę. (…) Na naszej majątkowej drodze spotkałem mojego starego znajomego, gajowego Feliksa Karasia. (…) Pan Feliks miał udawać się za jakimś interesem do Zaraszowa. Umówiliśmy się, że przyjdę do niego na kolację (…).”

lata okupacji (w oddziale partyzanckim "Spartanin") (str 215 – 216)
„Ominęliśmy Bychawę od północy. Przez Skawinek musieliśmy dotrzeć do Zaraszowa – miejsca naszego dzisiejszego noclegu. (…) Po godzinie osiągnęliśmy Zaraszów. (..) Z chwilą przybycia do wsi stosowaliśmy metodę „kotła”, nikogo nie wypuszczając ze wsi, nawet odwiedzających gości. Te środki ostrożności były zawsze przez nas stosowane. Nie mogliśmy przecież wiedzieć, czy we wsi jest jakiś szpicel i czy może naprowadzić na nas Niemców. (…) Ranek powitał nas opadami śniegu i zadymką. Na dwa metry nie można było nic zobaczyć. Konie stały w gospodarskich stajniach i były już nakarmione. Wydano śniadanie składające się z doskonałego, świeżego chleba razowego, masła i wędliny. Do picia było mleko lub herbata. (…) Śnieg padał bez przerwy i zostaliśmy na jeszcze jedną noc na tych samych kwaterach.”
str 228
„Wyruszyliśmy zaraz o szarówce. Przejechaliśmy niczym zjawy przez Zaraszów, wieś Gałęzów i Kolonię Gałęzowską.”
str 229
„Kierunek marszu – północ. Mijamy Zaraszów, Skawinek, przejeżdżamy niedaleko Bychawy.”

i jeszcze:
str 285
Z pamiętników Kajetana Koźmiana
O „niedzwiedzicy zaraszowskiej” i niedźwiedziach w okolicy pod koniec XVIII wieku.
Patrz: wyżej post 5
str 269
Zaraszów nie jest wymieniony ale dotyczy to też wydarzeń które miały miejsce w lesie w Zaraszowie.
Patrz; Jesień 1944r. w Zaraszowie
W celu poszerzenia wiadomości o Zaraszowie poniżej fragment mapy z 1856r.

[Obrazek: fragment2-z-1856r..jpg]

Link do całej mapy:
http://igrek.amzp.pl/details.php?id=1755032

Oraz linki do tabel dla Zaraszowa:
Tabela Dodatkowa do Tabeli Prestacyjnej z 1846r. wykonana w 1861r.
http://pomoce.lubgens.eu/articles.php?article_id=165

Tabela Likwidacyjna z 1864r.
http://pomoce.lubgens.eu/articles.php?article_id=162

Pozdrawiam.
300sl
Super. Dodaję większy fragment.
[Obrazek: mapazaraszow.jpg]
Kiedy powstał Zaraszów?
Pewnie nikomu nie chciało się szukać aktu lokacji Zaraszowa.

Ze swojej strony mogę napisać tylko tyle, że prawdopodobnie pierwszym aktem metrykalnym jest akt chrztu z 29 grudnia 1726 roku, którego zdjęcie zamieszczam poniżej. Nie wiem czy zachowały się wcześniejsze akty zgonów (do sprawdzenia tylko w Bychawie), a w chrztach 10 lat wstecz Zaraszów się nie pojawiał (księgi są od 1617r.), dlatego można chyba przyjąć, że początek wieku XVIII to również początek istnienia Zaraszowa. Jak ktoś się będzie kiedyś przebijał przez księgę chrztów 1617-1716 to może coś jeszcze znajdzie. Wieś w tamtym czasie mogła liczyć tylko kilka domów.

Zaraszów zapisywany był na początku jako Zarasow.

[Obrazek: Zaraszów-1726r..jpg]

Skocz do: