Wystąpiły następujące problemy:
Warning [2] Undefined variable $unreadreports - Line: 59 - File: global.php(961) : eval()'d code PHP 8.2.27 (Linux)
File Line Function
/inc/class_error.php 153 errorHandler->error
/global.php(961) : eval()'d code 59 errorHandler->error_callback
/global.php 961 eval
/showthread.php 28 require_once
Warning [2] Undefined property: MyLanguage::$thread_modes - Line: 44 - File: showthread.php(1617) : eval()'d code PHP 8.2.27 (Linux)
File Line Function
/inc/class_error.php 153 errorHandler->error
/showthread.php(1617) : eval()'d code 44 errorHandler->error_callback
/showthread.php 1617 eval

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Naprawa grobli
[Obrazek: obraz066.2d7ka.jpg]
Naprawa grobli twa od piątku. I jesteśmy już na tym etapie Smile, daleka jeszcze droga do zakończenia zaplanowanych zmian w otoczeniu.
[Obrazek: obraz065.2j7wa.jpg]
[Obrazek: obraz070.29m6d.jpg]
[Obrazek: obraz076.2hkzx.jpg]
[Obrazek: obraz077.2pk6v.jpg]
[Obrazek: obraz085.2bk4o.jpg]
[Obrazek: obraz079.24ks2.jpg]
Naprawa grobli trwa, pomimo nie sprzyjającej pogody (deszcz i silny wiatr) a teraz jeszcze pozostaje teren i budowa kilku udogodnień, które prawdopodobnie zajmą nam jeszcze kilka sobót.
Pomoc materialną i czynną nieśli (alfabetycznie):
Artur R.
Grzegorz S.
Grzegorz Z.
Jacek Ł.
Józef D.
Jurek M.
Paweł F.
Radosław K.
Stanisław Z.
i autor postu.
Podziękowania dla wszystkich, którzy choć w najmniejszym stopniu pomogli, lub wsparli naprawę.
I zapraszamy wszystkich chętnych do dalszych prac.
"When power of love overcomes love of power, world will know peace." Bob Marley
Widać, że jeszcze wiele pracy... ale jestem pod wrażeniem!
GratulacjeSmile
W środę 20.04.2011 zapraszamy na c. d. Siejemy trawę.
------------------------------------------------------
>edit. po
A było to tak:
Trawa nie zdążyła urosnąć, nie mieliśmy przyspieszacza, więc nie widać na zdjęciu.
[Obrazek: obraz161ejn6.jpg]
to tylko rekwizyty Wink by przekazać skalę Smile (nie ostre, było już ciemnawo)
[Obrazek: obraz170bjfw.jpg]
Mimo że frekwencja nie dopisała, to zrobiliśmy więcej niż było planowane.
Następny krok:
w piątek 22.04.2011 wstawiamy nowy przepust. Czas uzgodnimy tel. w piątek. Zapraszamy na c. d.
Po co kombinowac jak narazie jest dobrze? wstawiając nowy przepust szanse na rozmycie tamy wzrastają dwukrotnie. Wieć zamiast zrobić dobrze zrobicie zle?? Nowy przepust nic nie da po za tym, że obniżycie poziom wody o 10cm-20cm. Według mnie niewarto tego robić? Leiej zastanowić się nad ulepszeniem istniejącego przepustu który delikatnie przecieka i powoli sukcesywnie wywywa usypana groblę. Tutaj warto się zastanowić na ulepszaniem, natomiast ingerowanie w tamę z drugiej strony nic nie da? Według mnie poziom wody jest prawie idealny w stawie są płycizny i głębsze miejsca koło tamy. Głebokie miejsca też są potrzebne? Plaża do kąpieli też jest bardzo dobra bo dno ma łagodny spadek. Jeżeli z kąpieli będa kożystać rozsądnie wszyscy zainteresowani napewno wszystko będzie OK.
Sięgają do pamięci koło tamy zawsze skakali na główkę więc z tego punktu widzenia głębsze miejsce jest lepsze niż gorsze, ponieważ może kogoś uchronić od ..... wiadomo czego. Jednak jeżeli ktoś będzie się kompać po alk..... to i nawet w szklance wody może się utopić!!!
Wieć zapytam pomysłodawcy rozkopywania tamy co według niego to da? i jakie tego mogą być zalety, a jakie konsekwencję? Bo każde działanie niesie za sobą zarówno wady i zalety?
Więc należy rozpatrzeć wszystkie aspakty które przemawiają za przekopaniem tej tamy, a które nie.
Dla porówniania weśmy staw naszego sąsiada (P. Oszusta) w stawie są miejsca o głebokościach sięgających 4m (chodzi mi tutaj o miejsce gdzie zrobiona jest trampolina). Unas jest w najbłebszym miejscu 1,8m i napewno znajda się chętni, którzy będą chcieli skakać? Dodatkowo układ głębokości w naszym stawie jest najlepszy z możliwych ponieważ od drogi jest najmniejsza głębokość, która wzrasta w kierunku tamy?
Pozdrawiam wszystkich i proszę traktować moją wypowiedz jako sugestię. Oczywiście osoby decyzyjne podejmą decyzję i zrobicie jak będziecie uważać?
Pozdrawiam Radek
Zapraszam pooglądać na miejscu, sytuacja dramatycznie się zmieniła.
Są przecieki w miejscach oddalonych od przepustu.
Na środku grobli powstało bagienko w niżej położonych miejscach co świadczy o poziomym nasiąkaniu.
Wszystko wskazuje na to że w niedługim czasie całość popłynie.
I oby wytrzymała do piątku, bo szkoda tego co już zrobione.
A nowy będzie miał regulację poziomu.
To będziecie wstawiać tego drewnianego miecha?
Nie, rura 150mm 6m.
[Obrazek: obraz202kjhd.jpg]
[Obrazek: obraz207djbj.jpg]
No i wkopana. 110 a nie 150 mm. Poziom w dół ok 16-17 cm. 0,016 bar.
0,016 kg/cm2 1,5 t. mniej na 50 m. grobli.
Rano byłem oglądać poziom wody spadł do ostatecznego poziomu. Z tego co zauważyłem przeciek przez groblę ustał? Miejmy nadzieję że już tak zostanie. Wydaje mi się że poziom jest trochę niższy niż zakładaliśmy, ale w razie potrzeby będzie można to skorygować kolankiem.
Trzeba jeszcze złożyć się na zakup którego dokonał Jurek (r PVC 6m).
No i super.
Jak są chętni, ale proponuję kierować do sołtysa lub komendanta straży i niech to pójdzie na dalsze potrzeby. Ostatnio powyższe osoby też dokładali ''ze swoich'' i jakoś to przeszło bez echa. To podziękuję w imieniu wszystkich, wszystkim co w jakimkolwiek stopniu się przyczynili do tworzenia ''rajskiego zakątku'' Smile a i tu jakaś nazwa (nie oficjalna) by się przydała.?

Skocz do: