Wystąpiły następujące problemy:
Warning [2] Undefined variable $unreadreports - Line: 59 - File: global.php(961) : eval()'d code PHP 8.2.27 (Linux)
File Line Function
/inc/class_error.php 153 errorHandler->error
/global.php(961) : eval()'d code 59 errorHandler->error_callback
/global.php 961 eval
/showthread.php 28 require_once
Warning [2] Undefined property: MyLanguage::$thread_modes - Line: 44 - File: showthread.php(1617) : eval()'d code PHP 8.2.27 (Linux)
File Line Function
/inc/class_error.php 153 errorHandler->error
/showthread.php(1617) : eval()'d code 44 errorHandler->error_callback
/showthread.php 1617 eval

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cmentarze Wojenne
Właściwie cmentarze to nie są "pamiątki", to są znaki i świadkowie tamtych tragicznych wydarzeń. Tym niemniej ten dział będzie chyba najlepszy, aby tu zamieszczać zdjęcia i opracowania o Cmentarzach Wojennych.

Na początek artykuł p. Marka Kuny o Kwaterze Wojennej na Cmentarzu Parafialnym w Bychawie,
zamieszczony w Głosie Ziemi Bychawskiej nr 210 str 10-11..
Polecam to opracowanie jak i caly cykl p. Kuny "Trasy turystyczne po Bychawie i okolicach" publikowany w Głosie...

Odnośnie polecanego wyżej opracowania mam uwagę, a właściwie dopowiedzenie.
Autor pisze m.in:
"Na obrzeżu, pomiędzy mogiłami a nawet na nich wyrosło wiele współczesnych grobów. Pierwsze w latach 60., ostatni wykopano niedawno. Ktoś to zrobił, ktoś na to zezwala. Świadomie czy przypadkiem? Co by tu jeszcze sp... panowie? Gdyby tak pod Arnhem, Falaise, na Monte Cassino w polskiej kwaterze pochował ktoś swoich krewnych z poległymi nie mających nic wspólnego? Słowa „profanacja”, „barbarzyństwo” byłyby określeniami najłagodniejszymi." (cyt z w/w artykułu)

Rozumię oburzenie autor i nawet je podzielam - chociaż nie "dosłownie"!
Bardzo źle się stało, że współczesne groby umieszczono między kwaterami wojennymi.
Ale dlaczego do tego doszło?
Z tego co wiem, to od końca lat 60-tych na Cmentarzu Parafialnym w Bychawie zaczęło brakować miejsc do pochówku. Wąski pasek ziemi doklejony w tych latach do cmentarza od str. zachodniej był przyłowiową kroplą...
Ks. Kan. Maj - ówczesny proboszcz - zabiegał u ówczesnych władz (zdaje się miejskich, ale tego jaki to był "szczebel władzy" to nie jestem pewny ) o pozwolenie na powiększenie cmentarza, ale bezsktecznie. Więcej, od bezpośrednich świadków wiem, że z rozmów na ten temat wracał przygnębiony i wcale nie ukrywał tego, że traktowano go upokarzająco. Ówczesna władza nie przepuszczała żadnej okazji aby księdzu do... (dokuczyć). Czytaj: Ks Dominik Maj kontra lubelska bezpieka. #3
Dopiero następny proboszcz, Ks. Kan. Kopa we właściwym sobie, stanowczym stylu (kto znał tego księdza, wie o co chodzi) przypomniał władzom, że troska o miejsca do pochówku to ich (...) obowiązek. I Cmentarz Parafialny powiększono.
Źle się stało, że współczesne groby umieszczono między kwaterami wojennymi, ale jestem przekonany, że opisane wydarzenia miały ogromny wpływ na zaistniałą sytuację.
Krzysztof Łaszcz

Wiadomości w tym wątku
Cmentarze Wojenne - przez Krzysztof - 28-10-2013, 14:30
RE: Cmentarze Wojenne - przez 300sl - 29-10-2014, 19:28
RE: Cmentarze Wojenne - przez Krzysztof - 10-11-2014, 9:37
RE: Cmentarze Wojenne - przez 300sl - 10-11-2014, 19:41
RE: Cmentarze Wojenne - przez Krzysztof - 18-11-2015, 23:16

Skocz do: