![[Obrazek: pomidory.jpg]](http://portal.zaraszow.pl/wp-content/uploads/2012/06/pomidory.jpg)
"Pomidory z sucharami, bazylią i czosnkiem"
-przepis włoski, propozycja na lekką przekąskę lub np. kolację w wersji 'light', napewno posmakuje tym, którzy lubią pomidory (a tym, którzy nie przepadają za czosnkiem, mogą przygotować danie wyłączając ten składnik, choć właściwości zdrowotne czosnku przemawiają "za") To jedna zmoich ulubionych włoskich przekąsek,a zarazem łatwa i szybka do przyrządzenia.
Składniki:
3 średnie pomidory,
około 8 sucharów (niesłodzonych)
4 ząbki czosnku
kilka śweżych listków bazylii (lub bazylii suszonej)
ok.4 łyżki oliwy z oliwek (można ją zastąpić olejem)
2 łyżki octu balsamicznego (np. z Modeny)
odrobina soli
Pomidory kroimy w ósemki, suchary drobimy na mniejsze kawałki, czosnek siekamy na mniejsze cząstki, do tego dodajemy listki bazylii, oliwę, ocet balsamiczny i szczyptę soli, lekko mieszamy. Podawać świeżo po przyrządzeniu.