Wystąpiły następujące problemy:
Warning [2] Undefined variable $unreadreports - Line: 59 - File: global.php(961) : eval()'d code PHP 8.2.27 (Linux)
File Line Function
/inc/class_error.php 153 errorHandler->error
/global.php(961) : eval()'d code 59 errorHandler->error_callback
/global.php 961 eval
/printthread.php 16 require_once
Warning [2] Undefined property: MyLanguage::$archive_pages - Line: 2 - File: printthread.php(287) : eval()'d code PHP 8.2.27 (Linux)
File Line Function
/inc/class_error.php 153 errorHandler->error
/printthread.php(287) : eval()'d code 2 errorHandler->error_callback
/printthread.php 287 eval
/printthread.php 117 printthread_multipage

Zaraszów Forum
Zeitgeist - Wersja do druku

+- Zaraszów Forum (https://zaraszow.pl)
+-- Dział: Różne (https://zaraszow.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Dział: Różne (https://zaraszow.pl/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Wątek: Zeitgeist (/showthread.php?tid=227)

Strony: 1 2

Zeitgeist - MiB - 22-03-2011

Czy oglądał ktoś ten film z forum?I co o nim sądzicie?(Czy jest jakieś ziarno prawdy czy czyste s-f.) Film ogólnie dostępny na YouTube.

RE: Zeitgeist - Jurek - 23-03-2011

Spotkałeś z lektorem? ... daj linka...leń i brak czasu.

RE: Zeitgeist - MiB - 24-03-2011

Niestety na YouTube nie znalazłem z lektorem może gdzieś do pobrania ale po co .

RE: Zeitgeist - Jurek - 25-03-2011

* O czym rozmawiamy.
Film dokumentalny pokazujący i wyjaśniający jak społeczeństwo jest manipulowane i do czego to prowadzi. Dokument podzielony jest na 3 części: religijną, o 11 września oraz nt. banków i planu "zniewolenia świata".
* W każdych czasach były tematy poruszające wiele umysłów i zapewne jest i tym razem.
* Nie oglądałem i nie obejrzę, aż spotkam z dubbingiem lub lektorem, j.w. szkoda czasu, zazwyczaj w tym czasie czytam, lub oglądam inn...
* W każdym S-F jest prawda, tylko jaki odsetek?

RE: Zeitgeist - MiB - 26-03-2011

Niestety tego typu film raczej nie doczeka się lektora (zbyt mało popularny,szkoda że nie obejrzysz)
ale warto zobaczyć nawet z napisami.

RE: Zeitgeist - Krzysztof - 29-03-2011

Obejrzałem tylko cz. I (religia). Zeitgeist, to „odgrzewane stare kotlety”, czyli powracająca śpiewka, że chrześcijaństwo kształtowało się w sposób ewolucyjny, a nie jest Religią Objawioną. Czytaj: Jezus nie istniał, nie jest postacią historyczną, a wymyśloną, czyli wyrosłą z mitów. Aby udowodnić tę założoną tezę autor (autorzy) Zeitgeist – który zakłada sobie szczytny cel ukazania, że religia to manipulacja – sam manipuluje; przestawia i montuje daty, przeinacza nawet mity egipskie. (Historyczności Jezusa wprost nie neguje, bo by się ośmieszył w przedbiegach.) A wartkim językiem pseudonaukowości próbuje zadziwić niezorientowanego widza.
Jest film, który demaskuje nierzetelności Zeitgeist: tutaj (i następne odcinki). Przygotował go jakiś protestant, więc - jak to „porządny protestant” - nie może sobie odmówić i przy okazji dokłada też (gdzie się da) Kościołowi Katolickiemu. Niech mu będzie „na zdrowie”!
Po obejrzeniu cz I, części II i III nie zamierzam oglądać, bo manipulator o manipulacji nie może mi niczego powiedzieć!

RE: Zeitgeist - Jurek - 30-03-2011

Jak to się mówi na wsi: No! To już wiem, nie muszę czekać na lektora Smile. Grunt to opinia eksperta. W takiej recenzji każdy znajdzie coś dla siebie, no bo wiadomy wpływ recenzji na czytających Smile. Dla mnie jest rzetelna. Tak mi to zakrawało na zbiór teorii spiskowych, a za takimi nie przypadam.
P. S. Smile lenistwo czasem popłaca, poczekałem i już wiem.
Poprosimy (bo pewnie kilka osób się przyłączy) o recenzję do pozostałych odcinków.
Może rozwinie nam się dział filmowy?
Na początek, Polecam:
TopGear, jak kto nie ma BBC to link do strony fanów TG tam też można pobrać odcinki
! waga 3GB Sad tańszy już abonament np. z ''n'' niż prąd kompa pobierającego filmiki HD.
i http://zaraszow.pl/thread-34-post-238.html#pid238 post #4

RE: Zeitgeist - MiB - 30-03-2011

Wszędzie manipulacje.

A ja chciałbym żeby wyjaśnił mi ktoś oto dwie takie rzeczy z Biblii ze Starego Testamentu:
Po pierwsze dlaczego ludzie żyli u zarania dziejów po 800 ,900 lat?:

Noe żył po potopie trzysta pięćdziesiąt lat. I umarł Noe w wieku lat dziewięciuset pięćdziesięciu.

Po drugie czy żyli na ziemi giganci czyli ludzie mierzący od 2 do 4 metrów jeżeli tak to dlaczego się o tym nie mówi a ponoć są na to dowody.

STARY TESTAMENT
Księga Rodzaju
Zepsucie moralne ludzkości:
6.1 A kiedy ludzie zaczęli się mnożyć na ziemi, rodziły im się córki. 2 Synowie Boga, widząc, że córki człowiecze są piękne, brali je sobie za żony, wszystkie, jakie im się tylko podobały.
3 Wtedy Bóg rzekł: «Nie może pozostawać duch mój w człowieku na zawsze, gdyż człowiek jest istotą cielesną: niechaj więc żyje tylko sto dwadzieścia lat». 4, A w owych czasach byli na ziemi giganci; a także później, gdy synowie Boga zbliżali się do córek człowieczych, te im rodziły. Byli to więc owi mocarze, mający sławę w owych dawnych czasach.

Na dzisiaj to wszystko czekam na odp...

RE: Zeitgeist - Jurek - 30-03-2011

Według mnie piszący stawiali duże kropki, a jak wiadomo zmęczony xero-pisarz (bo nie było jeszcze xero-kopiarek) nie wnikając w treść potraktował jako zera to i wyszło 800, 900.
A 2m. i 4 m. to i dziś są wśród nas i o tym się mówi, czasem na Discovery Smile.
Co do A kiedy ludzie zaczęli się mnożyć to ostatni z, chyba miał na imię MAO cy cóś stwierdził: jeden dzieciak ma wystarczyć i trwa to, w realu.
A co wy na to?

RE: Zeitgeist - MiB - 31-03-2011

A pomijając część religijną(Ja raczej odebrałem tą pierwszą część filmu że to nie Jezus jest postacią wyrosłą z mitów a wiara katolicka "chrześcijańska" W wielonarodowościowym imperium Rzymskim, dzięki kultowi synkretycznych bogów, Cesarza oraz
później jednego boga utrzymywanie narodów w ryzach było znacznie łatwiejsze.
Około 1 roku n.e narodził się Jezus Chrystus, swoimi naukami pokazał jak żyć, co cenić i jak umierać.
Wystąpił przeciw kapłaństwu, religia rzymska była w jego oczach abominacją, w pierwszym rzędzie
stawiał wolności indywidualne oraz powinność każdego człowieka wobec Boga, która miała się
przejawiać w opieraniu się każdej z form tyranii oraz despotyzmu.
Zainspirował on tym swoich uczniów, a uczniowie zainspirowali kolejnych, chrześcijaństwo
rozprzestrzeniało się po Imperium jak szarańcza. Ludzie, wyznający wiarę w Chrystusa zaczęli
odrzucać czczenie Cesarzy oraz religijne formy feudalizmu, do roku 200 nie było nawet czegoś
takiego jak kapłan, a nawet po roku 200 byli to raczej liderzy lokalnych społeczności i pierwsi do
wbicia przez Rzymian na pal, a nie pierwsi do zbierania datków. Podczas gdy religie były i są
organizacjami zajmującymi się kontrolowaniem ludności, chrześcijaństwo było organizmem tej
kontroli się opierającym. Mimo, że przez pierwsze paręset za samo wspomnienie słowa "Jezus"
można było skończyć jako główny bohater egzekucji chrześcijaństwo wciąż się rozprzestrzeniało. Im
więcej zostało zabitych, tym więcej przybywało.
Co jednak miało chrześcijaństwo czego nie miały i nie mają wszystkie inne religie? Co sprawia, że
jest aż tak niebezpieczne dla tyranii? Otóż religia to nic innego jak środek
kontroli. Religia w rzeczywistości przekonała ludzi, że cesarz/faraon/papież byli namiestnikami boga
lub bogami we własnej osobie. Podstawowym sposobem kontroli poprzez religię jest tzw.
"zbawienie". Każda religia mówi że jest Ci potrzebne i każda ma 100 sposobów na osiągnięcie go. W
czasach Jezusa np. czczenie cesarza, w średniowieczu posłuszeństwo papiestwu. W chrześcijaństwie
zbawienie dostaje się za nic. Akceptujesz, jesteś zbawiony, nie to nie. To+wolnościowe kazania
nowego testamentu były trucizną dla despotyzmu.
I wtedy... Konstantynowi przyśnił się krzyż i zaczął promować to samo chrześcijaństwo, które całe
swoje życie tępił.I tak kościół rzymski, spadkobierca rzymskich tyranów przyniósł Europie setki lat ciemnoty i tyranii?) oglądał ktoś dwie dalsze?