Wystąpiły następujące problemy:
Warning [2] Undefined variable $unreadreports - Line: 59 - File: global.php(961) : eval()'d code PHP 8.2.27 (Linux)
File Line Function
/inc/class_error.php 153 errorHandler->error
/global.php(961) : eval()'d code 59 errorHandler->error_callback
/global.php 961 eval
/printthread.php 16 require_once
Warning [2] Undefined array key "fragment" - Line: 1492 - File: inc/class_parser.php PHP 8.2.27 (Linux)
File Line Function
/inc/class_parser.php 1492 errorHandler->error_callback
/inc/class_parser.php 1638 postParser->mycode_parse_video
[PHP] postParser->mycode_parse_video_callback
/inc/class_parser.php 513 preg_replace_callback
/inc/class_parser.php 228 postParser->parse_mycode
/printthread.php 203 postParser->parse_message
Warning [2] Undefined array key 0 - Line: 1585 - File: inc/class_parser.php PHP 8.2.27 (Linux)
File Line Function
/inc/class_parser.php 1585 errorHandler->error_callback
/inc/class_parser.php 1638 postParser->mycode_parse_video
[PHP] postParser->mycode_parse_video_callback
/inc/class_parser.php 513 preg_replace_callback
/inc/class_parser.php 228 postParser->parse_mycode
/printthread.php 203 postParser->parse_message

Zaraszów Forum
Urszulin - historia powstania wsi - Wersja do druku

+- Zaraszów Forum (https://zaraszow.pl)
+-- Dział: Urszulin (https://zaraszow.pl/forumdisplay.php?fid=78)
+--- Dział: Historia Urszulina (https://zaraszow.pl/forumdisplay.php?fid=79)
+--- Wątek: Urszulin - historia powstania wsi (/showthread.php?tid=1150)

Urszulin - historia powstania wsi - 300sl - 05-04-2014

Urszulin, a wcześniej Majdan Urszulin, powstał prawdopodobnie w okresie od 1856r. do 1858r., kiedy to ówczesny dziedzic Kosarzewa Dolnego, Roman Kozaryn, zabrał włościanom po ponad 6 mórg z uprawianej przez nich ziemi i część wcielił do ziem dworskich a z części stworzył majdan. Postępowanie dziedzica owi włościanie zaskarżyli do Komisarza do Spraw Włościańskich w maju 1864r.

Poniżej fragment mapy z 1856r.

[Obrazek: fragment-z-1856r..jpg]

Czerwone kropki to przybliżone położenie Władysławowa i Urszulina.

Link do całej mapy:
http://igrek.amzp.pl/details.php?id=1755032

Zarówno fragment powyższej mapy, skargi do Komisarza oraz słowo majdan w pierwotnej nazwie wsi, którego wyjaśnienie zamieściłem w wątku o Władysławowie (http://zaraszow.pl/showthread.php?tid=1149), wskazują, że wieś powstała w celu wykarczowania lasu.

Skarga do Komisarza do Spraw Włościańskich

"Majdan Urszulin należący do Kossarzewa dolnego
(Poniżej włościanie występujący z różnymi skargami na Romana Kozaryna:
Mikołaj Łagod
Paweł Działkowski
Tomasz Pruś
Walenty Dąbski
Wojciech Turyła
Kazimierz Stachurski
Józef Widomski
Antoni Baran
Wojciech Saba
Kazimierz Bajdak
Jakub Saba
Franciszek Maj)

Józef Siwek, Matwiej Jarmuła łącznie ze wszystkiemi Kolonistami w Majdanie Urszulin powyżej z nazwisk wymienionemi - przybywszy do Kancellaryi Wójta Gminy domagali się przyjęcia od nich podania, które zadyktowali - jak obok -
W kossarzowie dolnym wszystkim Włościjanom posiadającym grunta przed ośmiu laty odcięto grunta i z tych użądzono Majdan Urszulin, - do urządzającego się Majdanu przybyli i osiedli ludzie z różnych wsi a nawet i z samego Kossarzowa, ludzie ci pracą rąk własnych powydobywali Korcze grunta, płonne umieżwili, budynki popostawiali i zaledwie dziś przy Łaskawej Opiece Rządu przyjść mogą do pewnego stanu zamożności - obecnie - pokrzywdzeni Włościjanie Kossarzowa Dolnego po wydanym Najwyższym Manifeście upominają się o zwrot zabranych im gruntów - gdyby Rząd Opiekuńczy wchodząc w słuszność podania Włościjan wsi Kossarzowa Dolnego rozkazał oddać na powrót te same grunta w takim razie 21 familii osiedlonych na Majdanie Urszulin pozostałoby bez kawałka chleba - dla tego też jeżeli właścicielowi dóbr podobało się dowolnie odciąć posiadane włościjanom grunta - obecnie brak ten najsłuszniej winien jest zastapić z niw dworskich - upraszamy przeto Wysokiej Kommissyi aby wchodząc w słuszność proźby naszej raczyła rzecz tę rozstrzygnąć.

Antoni Kiciewicz zeznał -
Arcichiewiczowa dostała a raczey przyięła obowiązek wykopania nowiny i używana gruntu na Majdanie Urszulin - jako wdowa niemogąc podołać tak ciężkiey pracy porzuciła takowej ja więc sam własnemi prawie rękami dobywszy Krudunku[?] uprawiwszy Rolę postawiłem budowlę - obecnie Arcichiewiczowa domaga się oddania jey gruntu upraszam przeto o odsądzenie jey od tego tem więcey że ta ciągle zostaie w Służbie u W[ielmożnego] Kozaryna jako Szafarka.

W końcu stawiła się Paulina Arcichiewicz i zeznała:
Lat sześć upływa jak na Majdanie Urszulin z mocy prywatnej umowy P. Kozaryn właścicielem Kossarzowa objęłam w posiadaniu dwie Kolonie z tych jedną odstąpiłam Antoniemu Kiciewicz - drugą zaś pozostawiłam sobie - nie wiem z jakiego powodu Paweł Sliwiński Koloniję moją objął na takowej pobudował się i dotąd użytkuje - upraszam zatem o wyrugowanie Sliwińskiego i zwrot Kolonii własnością moją będący - w razie zaś gdyby to nie nastąpiło, domagać się jestem zmuszona zwrotu kosztów - wydobycia z lasu.
Tak zeznałam -
Paulina Arcichiewicz
(własnoręczny podpis)"
APL 35/155/0/-/330

Tabele prestacyjne i likwidacyjne albo się niezachowały, albo są w teczkach nieprzypisanych bezpośrednio do Urszulina.

Pozdrawiam.
300sl

P.S.
W cytowanych fragmentach skarg do Komisarza specjalnie pisałem "literka po literce" aby przy okazji pokazać jak zmieniał się język. Błędy ortograficzne również zachowałem.

RE: Urszulin - historia powstania wsi - 300sl - 11-04-2014

Teraz mogę już stwierdzić, że na 99% Urszulin swoją nazwę zawdzięcza żonie Romana Kozaryna - Urszuli.

Pozdrawiam.
300sl

RE: Urszulin - historia powstania wsi - Jurek - 14-04-2014